21.11.2017

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym

Przepis za Kwestią Smaku, porcja na dwie niezbyt głodne osoby.

200 g krewetek
garść marchewki pokrojonej w cienkie słupki
garść papryki pokrojonej w cienkie paski
ząbek czosnku
łyżeczka utartego na pulpę imbiru
chili (świeże albo płatki)

Sos
pół szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Na oleju przesmażyć czosnek, imbir i chili, aż zaczną pachnieć. Wrzucić warzywa, przemieszać chwilę. Warzywa przesunąć na bok, wrzucić krewetki, przesmażyć, mieszając, aż przestaną być surowe. Zalać wszystko sosem, wymieszać, zagotować.
Ja przeważnie muszę jeszcze dosłodzić. Można wlać trochę soku jabłkowego, nie zaszkodzi.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen