26.10.2019

"Zabawne w formie ciasto"

Tak je nazwał Paweł Bravo w swoim przepisie. Może ono jest i zabawne, ale przede wszystkim bardzo efektowne i naprawdę szybko się robi, szczególnie jeśli weźmiemy gotowe owoce np. z syropu, albo bezpestkowe, truskawki czy coś. Tak czy owak, ciasto jest proste, pyszne i świetnie nadaje się na oficjalnych gości - wygląda jak Coś Z Modnej Cukierni ;-) Tylko warto, naprawdę warto nie pomijać skórki cytrynowej - robi całą robotę, inaczej jest nieciekawe.

Przepis wklejam jak jest, bo mi się nie chce przepisywać, a chcę mieć pod ręką.

Drylujemy 20 czereśni, odkładamy do miseczki, dodajemy dwie łyżki cukru i skórkę z połówki cytryny. W misce mieszamy 250 g mąki, 100 g cukru pudru, 4 g proszku do pieczenia, skórkę z połowy cytryny, rozcieramy ze 125 g chłodnego masła, potem dodajemy 1 rozkłócone jajko, szybko wyrabiamy, aż się utworzy gładka masa, schładzamy w lodówce przez godzinę. Wałkujemy ciasto na placek 4 mm grubości. Wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 7 cm. Na każde kółko kładziemy 1 czereśnię, zawijamy je tak, by utworzyć kulkę. Kulki układamy ściśle obok siebie w foremce ok. 20 cm średnicy wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy sokiem, który został po macerowaniu czereśni (można dodać łyżkę słodkiego wina), posypujemy płatkami migdałów, pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach.

Edit: ciasto trzeba rozwałkować naprawdę cienko, inaczej owoce znikną. Tak jak gruby naleśnik mniej więcej. Jeśli owoce są małe, dać kilka albo wycinać całkiem małe kółeczka.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen