Nie do wiary, jakie to pyszne wyszło. Robi się tak, na 4 osoby trzeba 2 porcje:
500 g ziemniaków
500 g dyni hokkaido
2 jajka
2 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
kozi ser, jakiś - ew. mleko
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
łosoś wędzony (ca. 100g)
szczypiorek
Ziemniaki i dynię zetrrzeć niezbyt grubo, zasypać solą, zostawić na 10 min. Wycisnąć porządnie. Dodać jajka i mąkę, wyrobić masę, doprawić.
Patelnię rozgrzać z olejem, wywalić pacek ca. 1 cm grubości, smażyć na wolnym ogniu na złoto. Obrócić, dosmażyć z drgciej strony.
W czasie smażenia w rondelku rozpuścić ser z mlekiem, miodem i musztardą, dosolić do smaku.
Usmażony placek wyłożyć na talerz, położyć na nim kawałki łososia, polać sosem, posypać szczypiorkiem. MNIAM.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen